O nas

Pozdravljeni na spletnih straneh Pelargos, centra za zakonsko in družinsko terapijo!

Ponujamo prostor in čas posameznikom, parom in družinam, ki doživljajo najrazličnejše človeške stiske in želijo raziskati resnico svojih nefunkcionalnih odnosov, da bi ob razumevanju starega zaživeli novo, drugačno, pristnejše, prijaznejše in kvalitetnejše življenje.

Med dejavnosti centra spada še organiziranje ter izvajanje preventivnih programov: izobraževanja, delavnice in predavanja za različne ciljne skupine (zaključene skupine in delovne organizacije).

Vsebine so namenjene raziskovanju, razreševanju in razumevanju kompleksnosti narave odnosov s poudarkom na izboljšanju komunikacije, spodbujanju osebnostne rasti in iskanju stika s svojimi ustvarjalnimi potenciali ter grajenju zdravih, iskrenih in osrečujočih odnosov.


Z vami sem

Andreja Pernek Vreča:
-    magistrica znanosti,
-    specialistka zakonske in družinske terapije,
-    univerzitetna diplomirana teologinja,
-    strokovna delavka na področju socialnega varstva,
-    inštruktorica mladinskih delavnic,
-    članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov.


Ime

Pelargos (Πέλαργος) je grška beseda, ki v prevodu pomeni »štorkljo«. Ljudje so verjeli, da je prinašalka sreče in blaginje. Ta dolgonogi ptič se v Pomurje vrača s pomladjo in je tako znanilec nečesa novega, težko pričakovanega, »novega rojstva«, trenutka, ki odrešuje od starega in rojeva nov, drugačen odnos.

 

Logotip

Novo rojstvo v nas naznanjajo spremembe, ki se v nas zgodijo, ko sprejmemo temeljno odločitev soočenja s samim seboj. Za to pa je potrebno iti dovolj globoko vase, da sploh ugotovimo, kdo smo in kakšni smo. To pomeni priznanje lastnih potreb in želja, naravnih darov, pa tudi sprejetje svojih neprijetnih lastnosti, navad, posebnosti, soočenje z njimi in njihovo priznanje. S priznanjem pomanjkljivosti lahko razvijemo tudi ta področja in navežemo stik z ljudmi, ki nas lahko učijo in razveseljujejo s svojo drugačnostjo. In enako bogatimo s svojo drugačnostjo druge tudi mi.
Zdravi odnosi so vedno izzivalni in dinamični. Zanje pa sta značilna odprta drža in ranljivost

Posameznik, ki je odprt, vidi življenje kot izziv in kot edinstveno priložnost za iskanje osebnega smisla, temelja in vere. Tak posameznik ne sledi klišejem in zunanjim pravilom,  pripravljen je tvegati in bo želel razširiti svoje meje, kot ptica razširi svoja krila, ter poglobiti svoje izkušnje. Obenem pa se zaveda in priznava človeško ranljivost in spoštuje ter ohranja jasno razmejitev čustvenih mej v odnosu. Ne potrebuje odobravanja okolice, a hkrati se zaveda in išče povezanost z drugimi, ker ve, da je premike mogoče doseči le v skupnosti.

Razširjena krila predstavljajo vir varnosti, čustveni prostor, ki ga ustvarjamo v odnosu z drugim, odraslim človekom, v intimnem prostoru, kjer nastaja pravo sočutje. Sočutje s samim seboj, z otrokom v sebi in drugimi. Ko smo empatični do sebe, smo lahko ljubeči in nežni tudi do drugih. Sočutje do sebe je zdravilno in zelo krepčilno. Tudi v najhujših stiskah, ko se počutimo zelo ranljive (nežni mladiči), se bomo zavedali našega notranjega kotička, ki je vedno zdrav, lep in dober. Tam je naš dom (gnezdo), tam počiva naša vitalnost, utripajoča z otroško svežino in nedolžnim veseljem (gnezdo z mladiči), neokrnjena živa vera, da obstaja neskončno več od tega, kar v nekem trenutku mislimo in čutimo. Tako kot ostaja gnezdo trdno na istem mestu, ne glede na to, kje štorklja je, tako neuničljiva življenjska sila za vedno domuje v nas. In vedno znova, kadar le želimo, se lahko v njenem razkošnem izviru napojimo in spočijemo. Spet bomo okrepčani, opogumljeni in pripravljeni na nova spoznanja, na nova srečanja, na svet.

 


« nazaj